Smaczne Święta z domowymi wyrobami!
- Szczegóły
Zestawy do wyrobu szynek i wędlin
„Bo domowe jest lepsze” – to hasło przyświeca naszemu dostawcy, firmie Browin. Nadchodzący czas Bożego Narodzenia sprzyja, aby samodzielnie przygotować domowe wyroby wędliniarskie. Z gotowymi zestawami to bardzo proste. Wystarczy zaopatrzyć się np. w zestaw do wyrobu domowych szynek, zawierający: szynkowar na około 1,5 kg mięsa, garnek ze stali nierdzewnej z pokrywką z hartowanego szkła i kosz z uchwytami ze stali nierdzewnej.
Aby wyroby były bardziej soczyste, możecie zaopatrzyć się w zestaw „szynkowar w płaszczu wodnym”, gdzie poza szynkowarem i garnkiem znajdziecie kołnierz, woreczki na wkład oraz dwa termometry, do kontroli temperatury mięsa i wody.
A co z wędzeniem?
Szynki gotowe, teraz możecie zabrać się za wędzenie. Wędzone wędliny smakują wyjątkowo, a można je przygotować nawet na balkonie! Firma Browin przygotowała wędzarnię balkonową, która zawiera: wysoką brytfannę, 3 ruszty, tackę okapową na tłuszcz, pokrywę ze wbudowanym termometrem, 2 metalowe palniki z regulacją płomienia, zewnętrzny stelaż wędzarni, w którym umieszcza się palniki, metalowe kaptury do wygaszenia płomienia oraz metalowe uchwyty.
Opcjonalnie możecie wybrać zestaw uniwersalny do wędzarni balkonowej - idealny do wędzenia drobiu, mięsa oraz ryb. Wędzarnia wyposażona jest w termometr. Zestaw dodatkowo zawiera paliwo żelowe oraz zrębki wędzarnicze.
Jeśli stawiacie pierwsze kroki z własnymi wędlinami, wypróbujcie zestaw młodego wędliniarza „szynka piwna”, gdzie znajdziecie przepis na idealną szynkę a do tego niezbędne akcesoria i przyprawy: siatkę wędliniarską o długości 1 m, zioła do szynki piwnej, zrębki wędzarnicze 100 g, termometr wędliniarski, saletrę potasową.
Do tego dobrej jakości mięso i możecie zaczynać przygodę z własnymi wyrobami.
Nie zapomnij o peklowaniu!
Poza odpowiednim wyposażeniem nie zapomnijcie zaopatrzyć się w środek peklujący, np. Pekla do kiełbasy zwyczajnej Browin. Jest to saletra z mieszanką ziół i przypraw, która idealnie sprawdzi się do przygotowania parzonych i wędzonych kiełbas. Browin oferuje również peklosól z ziołami, która pozwoli na szybkie i bezproblemowe przygotowanie zalew służących do peklowania i nastrzykiwania domowych wędlin i mięs. Produkt nadaje się również do nacierania mięs na sucho. Opakowanie 67g starcza na przygotowanie aż 2 kg mięsa.
Dzięki peklowaniu mięso zachowa apetyczny kolor i będzie stabilne mikrobiologicznie.
Jak zrobić ser w domu?
A dla miłośników sera, proponujemy zestaw serowarski „młody serowar”. Znajdziecie w nim wszystkie akcesoria i składniki niezbędne do własnej produkcji: podpuszczkę do sera mikrobiologiczna - 5 x 1 g, chlorek wapnia - 10 g, chustę serowarską, klinek serowarski, mieszankę ziół i przypraw – do wyboru czosnkowa lub ziołowa. Ponadto w zestawie termometr, forma serowarska i oczywiście przepisy!
Smacznego!